понеділок, 18 червня 2018 р.

Міжнародні GLOBE Ігри 2018: день 1 - переїзд в Гумполец, реєстрація, офіційне відкриття GLOBE Ігор 2018

Добрий день, дорогі читачі та гості блогу! Після великої перерви продовжую розповідь про нашу подорож до Чехії. 31 травня, 13.00 за європейським часом. Займаємо місця в автобусі. Через дві години ми Гумпольці -  невеличкому містечку в межах Чешсько-Моравської височини, приблизно на половині шляху між Брно та Прагою. Містечко було відоме з 1178 року. Напевно воно було засноване ще раніше, тому його можна назвати одним з найдавніших чеських міст.
У ньому проживає 5500 осіб, це миле провінційне містечко, приїхати в яке можна на один день, щоб побачити кілька площ, зовсім неоригінально названих Верхньої і Нижньої, церкву святого Миколая, перші згадки про яку ми зустрічаємо в 1233 році, і напівзруйнований, але дуже мальовничий місцевий замок Орлик. З першого моменту Гумполець нагадав нам наш український Славутич. Можливо своєю розміреністю і якимось спокоєм, можливо чистотою і охайністю!)))) Надзвичайно здивувало дотримання правил дорожнього руху водіями на пішохідних переходах! І взагалі в усьому вбачався ГОСПОДАР!!!!
Спочатку містечком володіли лицарі Тевтонського ордена, потім Гумполец належав деяким дворянським родам. Спочатку в місті селилися майстри гірничої справи, які добували срібну руду і обробляли її. Але в XV столітті рудники закриваються, і жителям нічого не залишається, як перекваліфікуватися або покинути місто, відправившись шукати щастя в іншому місці. Щоб утримати народ, місцеві багатії подбали про організацію пивоварні, а в XVII столітті і мануфактури, де вироблялося сукно. Цікаво, що в Середні століття сукно з Гумпольца було не дуже високої якості, тому слово «гумполяк» (назва місцевих жителів) було загальним і позначало людини грубого, необтесаного, як і сукно, яке тут випускалося.
З перших хвилин в Гумпольці ми відчули доброзичливість і привітність його мешканців. З автобусної зупинки нам необхідно було дістатися до гімназії. Ніби й недалеко, але якось закручено.... Одна чудова пані провела нас під самі двері гімназії. Реєстрація, перші знайомства,  отримання програми заходу.
Ми вже в бейджиках і однакових футболках!!! Наша українська команда!!!!
 Екскурсія Гумпольською гімназією. Зверніть увагу на ці фото! Це вчительська! Зразу стає зрозумілим, як працює освіта в Чехії!!!)))))
Поселення в готель Вечеря. І офіційне відкриття Міжнародних  GLOBE ігор 2018 в кінопалаці Гумпольця.

Немає коментарів:

Дописати коментар