вівторок, 19 червня 2018 р.

Міжнародні GLOBE Ігри 2018: день 2: захист дослідницьких проектів, екскурсія на пивоварню Bernard, майстер-клас "Чеська кухня" 

Про попередній день GLOBE Ігор 
можна прочитати ТУТ
1 червня У нас сьогодні надзвичайно відповідальний день. Діти мають захищати свої дослідницькі проекти. На захист відводить 25 хвилин. Все на англійській мові. Так, ми хвилюємося. Знаходимо себе в списках Аудиторія В. Ми п'яті (всього вісім проектів). Разом з нами в аудиторії діти з Праги, Варшави, Ізраїлю. Ось і наша черга. Аня і Юра достойно захищають дослідницький проект "Ботанічна пам'ятка природи "Телепень" - перша природоохоронна територія Яготинського району".
Потім обговорення. Звичайно все лягло на тендітні плечі нашої Анєчки Маслюк. ЇЇ вміння триматися, її чарівна посмішка полонила всіх присутніх. Аудиторія час від часу наповнювалася гучними оплесками.  Незважаючи на те, що наш англійський не ідеальний, захист пройшов успішно.


Виступ наших учнів оцінювали:
Зузана Лхотакова, факультет природничих наук, Карлівський університет у Празі, факультет експериментальної біології рослин
Бара Семерякова, Навчальний центр ТЕРЕЗА, Прага.
Відгук в оригіналі! Читайте!!!))))

Lemeshivka´s secondary school, Ukraine

Botanical memorial of nature „Telepen“
Feedback from: 
Zuzana Lhotakova, Faculty of Science, Charles University in Prague, Department of Experimental Plant Biology
Bára Semeráková, TEREZA Educational Center, Prague

What I really appreciated and liked:
I appreciate that the results of your research had the real impact on the environmental protection in your region
I guess that you did a lot of fieldwork, botanical excursions and plant species identifications – good work
I liked that you used the Red Book and other official lists of endangered species as a point of reference
You are very brave presenting your research at the international conference!Although your English is not perfect you tried and did your best – next times it will be much easier!!!
It was nice that you worked as a team, helping each other with answering the questions – very well done!
It was really nice example of improvisation – speaking in Russian with other students in the audience who helped you with the translation – well done! 

Suggestions, recommendations, comments:
If you are not completely confident with your English it is possible to write some notes in your native language into the presentation but maybe not full slides. It is helpful to have the same short text in English and your language.
Next time say clearly what steps of the research you did and what information you got from books or someone else helped you with that.

Very well done!! Good luck with your next research project!

В перерві між захистом  для дітей був організований ланч. Діти ( і не тільки діти) смакували бургерами, різноманітними тістечками, фруктами. Велике спасибі організаторам! Все було продумано до дрібниць.
Після обіду - екскурсія на пивоварню BERNARD. З перших хвилин вражає чистота, ніби перебуваєш не на пивоварні, а  десь, наприклад, в операційній. 
Трішки історії .....
У 1597 році в чеському містечку Гумполец (Humpolec) почалася епоха пивоваріння. Виробництво поступово зростало. До 30-х років ХХ століття на пивоварні постійно використовувалася праця 40 працівників. Випускалося 20 000 гектолітрів лагера і світлого пива дуже високої якості. В ті часи пивоварня належала Марії Терезії Фугнеровой.
Після війни в 1949 році завод був перетворений в муніципальне підприємство, а потім включений в групу національних підприємств пивоварної промисловості Jihlava Horacke, а в 1960 році став державним. В останні роки постійно робилися спроби закрити пивоварню. У 1991 році було продано лише 21 000 гектолітрів продукту. З 2000 року завод почав працювати як акціонерне товариство броварні сім'ї Бернард (Rodinný pivovar BERNARD a. S.). У липні 2001 року стратегічним партнером став Duvel Moortgat, пивоварний завод з Королівства Бельгія -50% акцій.
 
 
Пивоварний завод в Гумполец досяг великих успіхів і щороку отримує престижні нагороди. З маркою Бернард можна зустрітися не тільки в Чехії, але і в багатьох інших країнах. У 2009 році виробництво вперше перевищила 200 000 гектолітрів алкогольного і безалкогольного пива.  Щороку влітку пивовар Bernard проводить пивний фестиваль Bernard Fest.
Відвідавши пивоварню і не скуштувавши пива!? Це, звичайно, неможливо! Ми також пробували пиво BERNARD. Нам сподобалося!!!)))) Нічого такого не подумайте, пиво було .... БЕЗАЛКОГОЛЬНЕ!!!))))))
Після екскурсії на пивоварню на нас чекав майстер-клас "Чеська кухня". Кожній групі дісталася конкретна чеська страва, яку необхідно було приготувати з нуля. Нам дісталися....забула назву, а по-українські - деруни. Від наших вони відрізнялися, тільки тим, що до складу входив майоран сушений. Спільними зусиллями української команди вийшли чудові чеські....деруни!? з українським присмаком! Розійшлися на ура! Не встигали жарити. Розходилися прямо зі сковорідки! СМАКОТА!!!
 СМАЧНОГО!!!!
 Устим старається!
 Ввечері на вчителів чекала ось ця зала ресторану, а на дітей - кінофільм

Немає коментарів:

Дописати коментар