суботу, 18 квітня 2015 р.

Пам'ятники тваринам - від людей на знак подяки

Сьогодні Міжнародний день пам'ятників. З найдавніших часів люди споруджують пам’ятники для увічнення  якої-небудь події або на честь заслуг окремих особистостей. Зведені вони і багатьом представникам тваринного світу, і їх можна зустріти в усіх країнах світу. Встановлено пам’ятники тваринам самим різним – від мамонта до мушки дрозофіли. 
Пам'ятник Боббі, Грейфрайерс, Шотландія. Шотландський скай-тер'єр Боббі в XIX столітті став однією з найвідоміших собак у світі завдяки своїй відданості господарю. Невисока, 26 сантиметрів у висоту, собачка два роки була вірним другом службовця міської поліції Джона Грея. Коли поліцейський помер, Боббі важко переніс розлуку і став сидіти цілими днями на його могилі на кладовищі Грейфрайерс. Так він і провів решту 14 років свого життя. Від могили він відходив лише для того, щоб збігати в один з найближчих ресторанів, власник якого взяв на себе обов'язок підгодовувати пса. Пам'ятник Бобі був зроблений в 1871 році, але встановлений лише в 1873, через рік після смерті тер'єра.








     Пам'ятник Хатіко, Токіо, Японія. Скульптура була встановлена ​​в 1934 році, ще за життя Хатіко. До того часу він вже був знаменитістю: про нього писали в газетах і захоплювалися його відданістю. Кожен день, до самої своєї смерті в 1935 році Хатіко приходив на станцію Сібуя і чекав повернення померлого господаря - професора Токійського університету Хідесабуро Уено. Приклад рідкісної навіть для собаки відданості так і просився на екран. У 1987 році вийшов японський фільм "Історія Хатіко". А в 2009 році - голлівудський римейк під назвою "Хатіко: найвірніший друг". Після нього японський пес став справжнім культом у всьому світі.

   Бик на Уолл - стріт. Нью-Йорк. США. Неподалік від знаменитої Уолл-стріт, на перетині Бродвею і Стейт-стріт стоїть величезний бронзовий бик. Скульптура розлюченої тварини - це прообраз нестримних біржових гравців і символ світу грошей Вважається, що бик приносить успіх в справах, потрібно лише потримати його за роги.

Капітолійська вовчиця, Рим, Італія. Етруська бронзова скульптура, за стилістичними ознаками датована V століттям до н. е. і ще ніби з античності зберігалася в Римі. Зображує (приблизно в натуральну величину) вовчицю, яка вигодовує молоком двох немовлят — Ромула і Рема, легендарних засновників міста. Вважається, що вовк був тотемомсабінів та етрусків, а статуя перенесена в Рим на знак злиття римлян з цими народами.

Па́м'ятник кото́ві Пантелеймо́ну -  пам'ятник перському коту Пантелеймону у Києві, відкритий 1998 року в Золотоворітському сквері, напроти ресторану "Пантагрюель", де мешкав кіт. Встановлено на добровільні пожертви киян у пам'ять про тварину, що загинула під час пожежі у ресторані. 

Пам'ятник зайцеві, Кааль, Німеччина. У Німеччині в місті Кааль стоїть пам’ятник зайцям, а зображення цієї тварини є і на гербі міста, бо, за легендою, саме зайці підказали колись переселенцям місце їх майбутнього поселення.
Памятник верблюду, Далан-Дзадгад, Монголія. Скульптурний пам’ятник верблюдам можна побачити і в Монголії в містечку Далан-Дзадгад, яке вважається центром розведення цих тварин. Тут відбувся перший в Монголії зліт верблюдів і відкрито спеціальний музей. На великій площі перед готелем на високому постаменті стоїть великий кам’яний верблюд – «корабель пустині» з розтріпаною гривою.

На п'єдесталі - рись. Пам’ятник рисі споруджено в Іспанії, у заповіднику Даньяна поблизу міста Севільї. На постаменті – красива велика рись – символ вільного звіра у вільному середовищі.

Пам'ятник оленям. На острові Родос у Греції споруджено 2 великі кам'яні колони, на яких стоять стрункі бронзові олені, які колись копитами розтоптали клубок отруйних змій і в такий спосіб відвели від людей небезпеку.

Пам'ятник корові. У Голландії встановлено  пам’ятник корові. На його постаменті вибито короткий напис: «Наша мама». Відомі пам’ятники коровам у Данії, США, Румунії.


Немає коментарів:

Дописати коментар