понеділок, 20 лютого 2017 р.

Птах року 2017 - канюк звичайний

В кожній країні у організацій, що займаються охороною птахів, існує традиція регулярно обирати птаха року. Символом цього року Товариство охорони птахів України обрало звичайного канюка (Buteo buteo). Це найбільш масовий та один з найбільш помітних хижих птахів у нас.
Канюки живляться переважно дрібними гризунами, яких ловлять на відкритих просторах, а гнізда влаштовують у лісах. Раніше звичайні канюки щорічно відлітали від нас зимувати на південь, але в останні десятиліття все більше птахів залишаються зимувати на сільськогосподарських полях по всій території країни.


Довжина тіла – 51 – 57 см
Розмах крил – 113 – 128 см
Вага - 550 – 1400 г
У дорослого птаха верх рудувато-бурий або темно-бурий; низ вiд бiлуватого, з темними рисками або поперечними смугами, до темно-бурого; на свiтлому сподi махових пер темні смуги, вздовж заднього краю крил проходить широка темна смуга; хвіст із темними смугами, передверхiвкова - широка; дзьоб чорний; восковиця i ноги жовтi; райдужна оболонка ока коричнева. У молодого птаха пера верху з виразнішою свiтлою облямiвкою; низ із поздовжніми смугами.
Добра помітність та спокійне відношення до близькості людини може стати бідою для цього птаха. Ці мишоїдні птахи інколи потрапляють під постріл голубівників або власників домашньої птиці, постраждалих від інших хижаків – яструбів. Ще однією проблемою для канюків, як і для інших хижаків, є їх незаконний продаж та використання вуличними фотографами, до того ж птахи зазвичай утримуються у поганих умовах.

Канюк розміром приблизно з крука, з досить широкими крилами. Частіше за все їх можна побачити ширяючими над полями, або сидячими на опорах ліній електромереж вздовж полів. Характерною є звичка зависати на одному місці, нечасто змахуючи крилами.