середу, 1 лютого 2017 р.

Великий зимовий облік птахів

Традиційно Великий зимовий облік птахів проходить щорічно в останні вихідні (останню суботу та неділю) січня.  Запрошую учнів долучитися до акції і провести Великий зимовий облік птахів в перші вихідні (суботу та неділю) лютого. Спостереження за птахами під час Великого зимового обліку необхідно здійснюються у дворах будинків, в садах, на шкільних подвір'ях, у парках - в межах населених пунктів, адже головна мета цього обліку — порахувати чисельність птахів і з'ясувати, які саме види залишилися зимувати поряд з нашими домівками.


Великий зимовий облік птахів проводиться протягом однієї години. Рахуйте види і кількість побачених птахів. Наприкінці годинного обліку зафіксуйте найбільшу кількість кожного виду птахів, яку ви одночасно спостерігали в будь-який час протягом цієї однієї години.

Важливо! Не підраховуйте всіх побачених птахів, оскільки деякі з них можуть повертатися до вашого саду кілька разів протягом години спостережень. Наприклад, синиця велика, яка 10 разів повертається до вашого саду протягом години, не означатиме, що в саду перебувало 10 синиць. Найкраще Великий зимовий облік птахів проводити вранці. Якщо вести облік в цю пору дня, є змога побачити й нарахувати більше видів птахів

Довідково
Великий зимовий облік є наймасовішим заходом для вивчення птахів у всьому світі. Його іноді називають Різдвяним. Традиція обліковувати птахів народилася в 1900 році у США, коли редактор орнітологічного журналу "Bird-Lore Френк" Чепмен запропонував новий спосіб Різдвяного полювання – з біноклем в руках замість зброї. За його закликом 26 осіб вперше провели цей день разом з пташками, спостерігаючи за ними та вивчаючи їх, радіючи їхньому польоту та свободі. З цього часу обліковування птахів у Різдвяні дні поширилося на теренах США, Канади, Латинської Америки, Карибських та деяких Тихоокеанських островів, а відтак – і України.

Немає коментарів:

Дописати коментар