середу, 30 серпня 2017 р.

Педагогічний серпень 2017: науково-​методичний семінар «Біологічна освіта на шляху до Нової української школи»

28 серпня 2017  року на базі Яготинського НВК «Спеціалізована школа – загальноосвітня школа І-​ІІІ ступенів № 3″ відбувся науково-​методичний семінар «Біологічна освіта на шляху до Нової української школи». У роботі семінару взяли участь понад 60 вчителів біології та методистів регіональних методичних служб Баришівського, Згурівського, Переяслав-​Хмельницького, Яготинського районів, міст Березані і Переяслава Хмельницького.
Захід був підготовлений завідувачем відділу методики викладання хімії, біології, екології та основ здоров’я Комунального вищого навчального закладу Київської обласної ради «Академія неперервної освіти» Матущенко Тетяною Антонівною.
На початку семінару Тетяна Антонівна говорила про реалізацію біологічної освіти, яка повинна забезпечити перехід від предметоцентризму до дитино центризму, що головним є не сума засвоєних знань, а бажання, здатність і уміння учнів здобувати їх протягом всього життя.
У ході доповіді з теми «Біологічна освіта на шляху до Нової української школи» Шаламов Руслан Васильович, кандидат біологічних наук, Заслужений вчитель України, у своєму виступі, який супроводжувався цікавою презентацією, звернув увагу, що в основу побудови змісту й організації процесу навчання біології покладено компетентнісний підхід, відповідно до якого кінцевим результатом є сформовані ключові, міжпредметні та предметні компетентності учнів. Він також зазначив, що у навчальній програмі 2017 – 18 рр. знайшли своє відображення наскрізні змістові лінії, в яких показана дотичність кожної з них до формування важливих умінь:
• Здоров’я і добробут
• Громадянська активність
• Підприємливість і фінансова грамотність
• Сталий розвиток і екологічна грамотність


Шаламов Р.В. закцентував увагу присутніх на те, що його підручник ґрунтується на передовому науковому фактажу, має корисну, додаткову інформацію, містить багатоманітні проекти за принципом і завданнями, різноманітні різнорівневі завдання після параграфів, матеріал подається цікаво, з цитатами і жартами, у формі спілкування з учнем. Таким чином, забезпечується інтерактивна взаємодія учня з підручником.

 

Тетяна Антонівна, продовжуючи зазначила, що недостатньо зосереджувати увагу лише на засвоєнні певної суми знань з біології, а потрібно навчити дитину вчитися, самостійно здобувати нову інформацію та знання, грамотно з ними працювати, критично мислити, а також підвела підсумки Міжнародної природознавчої гри «Геліантус». Юрій Олександрович Морщавка, директор творчого об’єднання «Соняшник» запропонував усім учасникам науково-​методичного семінару взяти активну участь у Міжнародній природознавчій грі «Геліантус-​учень» і конкурсі фахової майстерності «Геліантус-​учитель». Руслан Васильович, використавши декілька запитань з міжнародної гри «Геліантус» довів усім присутнім, що вона розвиває у учнів критичне мислення, тому учнів обов’язково потрібно заохочувати до участі в грі.
Під час заходу Я поділилася своїми враженнями від поїздки на Європейський фестиваль "Наука на сцені", який відбувся в Угорщині цього літа. Рада була поспілкуватися з Русланом Васильовичем Шаламовим, який був членом журі на національному відборі на Фестиваль.


Наприкінці зустрічі Тетяна Антонівна вручила усім присутнім сертифікати про участь у роботі науково-​практичного семінару.

Немає коментарів:

Дописати коментар