неділю, 26 листопада 2017 р.

Об'єкт фенологічних спостережень дуб звичайний, або як ми визначали вік дерева

Сучасні діти - народ особливо допитливий, їх цікавить усе: і польоти в космос, і проникнення в земні глибини, і дискусії в галузі політики, літератури і мистецтва, і суперечки про співвідношення науки і фантастики, і перспективи розвитку окремих наук. Якось на перерві учні 6 класу поцікавилися: скільки років дубу, який росте на шкільному подвір'ї?
Я пообіцяла, що ми обов'язково визначимо вік дерева. Знайшовши вільну хвилинку і озброївшись рулеткою, ми пішли до нашого "велетня".

Заміряли обхват стовбура на висоті 1.2 м від землі. Він становив 250 см.

Одержані дані підставили у формулу:
L = K x CL = 1 х 250 см = 250 років
Ви тільки уявіть! Нашому "велетню"  250 років. Дуб посадили в 1767 році. Цікаво, хто посадив дерево)))))) І чого тільки не бачив дуб на своєму віку?
Для всіх, кому цікаво досліджувати дерева разом із нами, ми підготували інформацію про те, як дізнатися вік дерева.
Це можливо визначити за формулою:
L = K x C, де
L – вік дерева,
K – коефіцієнт,
С – довжина кола (обхват) стовбура дерева.
Ось коефіцієнти деяких дерев:
Дуб - 1
Граб - 1
Липа - 1,1
Сосна - 0,7 (для вологих місць з природним грунтом) до 1,5 (на сухому скельному грунті)
Шовковиця - 0,4
Волоський горіх - 1
Каштан кінський - 0,5
Крім цього слід додати, що дуб після 600–700 років (маючи обхват 6 м і більше) починає рости повільніше. За 100 років він додає не 100 см, як у молодості, а 30–40 см, якщо росте в лісі, і 60–80 см, якщо росте на сонячній галявині, або в середньому 60 см за століття.
Що ж стосується дерев інших порід – в'яз, ясень, сосна, бук, біла акація, то вони можуть досягти віку 150–200 років маючи в обхваті більше ніж 3,00 м на рівні 1,30 м від землі.
Верби, тополі, платани ростуть швидше, однак коріння цих дерев менш довговічне. Верба і тополя можуть досягти 150 років при обхваті стовбура 5,00–6,00 м, а платан досягає цього віку при обхваті стовбура 6,00 м.
На закінчення слід підкреслити наступне, якщо у дерева на відстані до 2,00 м від землі стовбур роздвоюється, то обхват стовбура буде трохи більшим, ніж у дерева, що має звичайний стовбур. Для визначення віку такого дерева слід цифру, що характеризує обхват стовбура на відстані 1,30 м від землі, помножити на 1/3, а потім помножити на коефіцієнт для даної породи дерева.



Немає коментарів:

Дописати коментар