понеділок, 28 травня 2018 р.

Ірисовий релакс, або квіти з мого саду

Вигадливі і витончені квіти ірисів. Дивовижне будова оцвітини надає цим рослинам яскраву індивідуальність. Довге, вузьке листя має мечевидну форму, у зв'язку з чим в Японії ірис вважають чоловічою квіткою. П'ятого травня в цій країні проходить день хлопчиків, коли будинки прикрашаються цими квітами. Маленьким чоловікам дарують різноманітні предмети із зображенням чудесної рослини.
Квіти ірисів мають складну будову і нагадують різноманітних метеликів, то з вузькими, то з широкими крильцями яскравого забарвлення.
Адже відтінки навіть диких рослин варіюють в широких межах. Поширені сині, голубі, фіолетові, бузкові, жовті, червоні, білі, різнокольорові іриси. У деяких видів навіть в межах однієї популяції зустрічаються квіти різного забарвлення. А численні сорти садових ірисів взагалі переливаються всіма кольорами веселки. Зустрічаються навіть майже чорні квіти. Недарма їх давньогрецька назва перекладається як «веселка». Стародавні греки пов'язували ці квіти з Ірідою, богинею «веселки». Іріда приносила на землю веління богів з Олімпу. Тому квітники, де розводять іриси, називаються ірідарій.
Але квіти неспроста мають таку будову. Іриси запилюються комахами, причому не всіма, а досить чітко обмеженою групою. Велика роль відводиться джмелям, які володіє достатньою силою і здатні відгинати самі пружні пелюстки, що закривають прохід до нектарників для інших комах.
Яскраве забарвлення квітів сприяє залученню запилювачів. Для цього внутрішні пелюстки часто мають інший колір або контрастні плями, слугують своєрідним світлофором, що подає сигнали про наявність у квітці смачного нектару. У свою чергу широкі лопаті зовнішніх пелюсток забезпечують зручний посадочний майданчик для комах, а смужки волосків у деяких видів направляють гостя прямо до частування.
Пропоную здійснити віртуальну екскурсію і помилуватися ірисами з мого саду!!!!





















Немає коментарів:

Дописати коментар