пʼятницю, 8 червня 2018 р.

Учні Яготинщини – учасники Міжнародних GLOBE Ігор 2018 (Чехія)

В рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE (Глобальне вивчення та спостереження з метою поліпшення довкілля), що об'єднує вчителів, учнів та науковців зі 117 країн світу,  з 31 травня по 3 червня 2018 року в м. Гумполец (Чехія) відбулися  Міжнародні GLOBE Ігри 2018. GLOBE Ігри були вперше проведені в Чехії у 1997 році. Зараз багато країн (Польща, Хорватія, Македонія і з 2016 року Україна) запозичили їхню практику проведення ігор. Вперше в Міжнародних GLOBE Іграх  взяла  участь команда учнів з України.
До складу команди увійшли   Маслюк Анна, учениця 10 класу опорного загальноосвітнього навчального закладу "Жоравський навчально-виховний комплекс "Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів - дошкільний навчальний заклад (ясла-садок)", Мацько Юрій, учень 7 класу Лемешівської ЗОШ І-ІІІ ст..

Чотири дні проведені в Чеській Республіці були заповнені цікавими і творчими завданнями і подіями. Відбулися зустрічі з вченими та експертами в екології, біології, охорони природи. Учасники заходу оглянули визначні місця Гумпольця, відвідали броварню, де ознайомилися з процесом  виготовлення пива. Прогулялися руїнами замку Орлік, який розташований на околицях міста.  Всі були зачаровані романтичною атмосферою  і чудовими краєвидами  з башти замку Орлік, в якій поєдналися  давня і сучасна архітектура. Дізналися про традиційну чеську кухню, взявши участь у майтер-класах.
1 червня відбулася наукова конференція на якій кожна команда представляла свої наукові проекти. Аня і Юра презентували роботу «Ботанічна пам’ятка місцевого значення «Телепень» - перша природоохоронна територія Яготинського району». Презентація і  обговорення відбувалося на англійській мові. Наш проект отримав схвальну оцінку. Було відмічено, що ми проводимо надзвичайно важливу роботу.
2 червня,  найцікавіший момент – геолокаційні ігри з виконаннями завдань по дослідженню атмосфери, ґрунтів та води, практичними завданнями по виживанню в дикій природі. В Міжнародних GLOBE Іграх  2018 взяли участь 30 команд. Кожна команда складалася з шести учасників. Всі команди були збірні. До складу нашої команди увійшли учні з Праги (Чехія) та Нідерландів. Гра проходила в дружній невимушеній атмосфері. Переможців і переможених не було. Всі команди успішно справилися з завданнями. 

Міжнародні GLOBE Ігри 2018 - це 4-денна зустріч для учнів, які цікавляться природознавством та займаються програмою GLOBE, а також вчителів та науковців, де вони мали  можливість представити результати роботи, обмінятися досвідом, відвідати майстер-класи провідних вчених та здобути нових друзів у програмі GLOBE, і, звісно ж, весело і з користю провести час за дослідженням природи.


Немає коментарів:

Дописати коментар