середа, 12 серпня 2020 р.

Висоту 2061 м взято. Я це зробила!

От і сталася найголовніша подія цьогорічної відпустки – подорож на гору Говерлу. Говерла є найвищою горою і найвищою точкою на території України, її висота становить 2061 метр. Гора розташована на хребті Чорногора в Карпатах, на межі Закарпатської та Івано-Франківської областей, у 17 кілометрах від кордону з Румунією.
 Гора має правильну конусоподібну форму, в основному вона вкрита альпійськими луками й чагарниками, подекуди зустрічаються кам'яні осипи. Біля підніжжя гори знаходиться один з витоків Пруту, а недалеко від нього – мальовничий каскад водоспадів, загальна висота якого становить близько 80 метрів. 

Піднятись на гору можна з двох боків. Закарпатці штурмують її з села Лазещина, нам найбільше підходить маршрут через Ворохту, а старт – з навчально-спортивної бази «Заросляк».
За Ворохтою на нас чекають шлагбаум і працівник Карпатського національного природного парку, який збирає плату за вхід до заповідника. Також там видають пам’ятки зі схемою маршруту й телефонами рятувальників. Від КПП до бази «Заросляк» – десь 8 км жахливої ґрунтової дороги.
О 10 годині 5 серпня   ми розпочали свій маршрут на вершину Говерли.
Обидва маршрути промарковані, тобто на деревах чи великих каменях нанесені сині або зелені позначки. Ми піднімалися по зеленому маршруту (4.5 км), який умовно можна поділити на три етапи. 
Спочатку ми йшли  лісом, переступаючи через корені дерев.
Далі починається «альпійка» – довелося підніматися між кущами жерепу, тобто гірської сосни. На крутій стежці багато каменів, через які треба переступати, це – важко.
 Так дійшли до Говерляни – невеличкої полонинки на висоті 1762 м. 

Там привертає увагу пам’ятний знак загиблим туристам із Рівного – Павлу Коршикову та його дівчині Ірині Приходько. Взимку 2010 -го вони йшли по сніговому карнизу, він обвалився, молоді люди впали з 70-метрової висоти. Павлу було 26 років, Ірині – 21.
Останні 300 метрів даються найважче. Тут значно прохолодніше. Ще трохи і ось вона – омріяна вершина. Урааааа!!!!  Я це зробила! Мрії здійснюються!
Для того щоб сповна насолодитися красивою природою Карпат, спускалися з гори іншим (синім)  маршрутом, довжина якого 3 км. Він коротший, але складніший через крутизну.
Підйом зайняв 4 години, спуск - на 20 хвилин менше. Всього – 7 год. 40 хв.

Немає коментарів:

Дописати коментар