суботу, 16 грудня 2017 р.

Обласна профільна школа для юних біологів та хіміків: захопливо, пізнавально, перспективно

На Київщині триває цикл обласних профільних шкіл для учнів – членів МАН Київського обласного територіального відділення МАН України. Зокрема, 15 грудня на базі «Інституту біології та медицини» Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбувся інтерактивний діалог між науковцями та близько 100 учнями – членами МАН з наукових відділень біології та хімії. 

З вітальним до присутніх звернулася Скрипник Наталія Вячеславівна, заступник директора з науково-педагогічної роботи ННЦ «Інститут біології та медицини», доцент кафедри цитології, гістології та репродуктивної медицини, кандидат біологічних наук, голова журі ІУ Всеукраїнського етапу олімпіади з біології.
У своєму зверненні до учасників школи Наталія Вячеславівна підкреслила важливість залучення учнівської молоді до проведення наукових досліджень, а також окреслила перспективи подальшої співпраці Малої академії наук учнівської молоді з Інститутом біології та медицини. Про основні напрями наукової та освітньої діяльності закладу розповів Компанець Тарас Анатолійович, заступник директора з науково-педагогічної роботи ННЦ «Інститут біології та медицини», доцент кафедри вірусології, кандидат біологічних наук. Як вибрати актуальну тему дослідження та визначитися з методиками його проведення розповів Горобчишин Володимир Анатолійович, доцент кафедри екології та зоології ННЦ «Інститут біології та медицини».



Учні Лемешівської ЗОШ І-ІІІ ст.. були активними учасниками обговорення актуальних питань наукових учнівських досліджень під час мотиваційно-навчального консультарію в науково-дослідних лабораторіях інституту. 




Учасники секції «Зоологія. Ботаніка» з захопленням спілкувалися з Романенком Петром Олександровичем, доцентом кафедри біології рослин, кандидатом біологічних наук, відвідавши лабораторію кафедри біології рослин. Науковець показав юним манівцям захопливий мікроскопічний світ рослин, зокрема малі живі об'єкти водоростей, їх будову. Він звернув увагу на актуальності досліджень у даній галузі науки та перспективи розвитку використання водоростей у різних галузях господарства.
Далі учні перейшли до лабораторії кафедри екології та зоології і конструктивну розмову з юними дослідниками продовжив Подобайло Анатолій Віталійович, доцент кафедри зоології та екології, кандидат біологічних наук. На кафедрі екології та зоології школярі ознайомилися з методиками вирощування та дослідження безхребетних тварин на прикладі представників дрібних планктонних ракоподібних – дафній.
Учасники секції «Біології людини» відвідали лабораторії кафедри мікробіології та імунології і кафедри цитології, гістології та репродуктивної медицини. Науково-педагогічні працівники Сергійчук Тетяна Михайлівна, доцент кафедри мікробіології та імунології та Рибальченко Тарас Володимирович, доцент кафедри цитології, гістології та репродуктивної медицини окреслили  учням  актуальну тематику та новітні методи наукових пошуків.
З цікавими технологіями сучасної біохімії, цитології, генної інженерії учнів ознайомив Савчук Олексій Миколайович, завідувач кафедри біохімії, доктор біологічних наук, професор.  Він також  продемонстрував принцип дії сучасного лабораторного обладнання.
Цікавою була зустріч з Артеменком Олександром Вікторовичем, доцентом кафедри біофізики та медичної інформатики.Він  ознайомив учнів з цікавими технологіями проведення досліджень живих об'єктів, вивчення стану організму та впливу на організм різних зовнішніх і внутрішніх факторів.
Наукова школа стала для МАНівців ще однією можливістю скористатися науковими ресурсами престижного ВНЗ України.





Немає коментарів:

Дописати коментар