четвер, 14 грудня 2017 р.

Чудотворна ікона Божої Матері «Страсна» в Лемешівці, або всі дороги ведуть до храму

Чудотворна ікона Божої Матері «Страсна» Свято-Покровського храму с. Отченашевка (нині Комаргород) Вінницькій області  12 -14 грудня 2017 року перебувала в Свято-Покровському  храмі села Лемешівки.
О 15 годині 12 грудня відбулася урочиста зустріч чудотворної ікони. після якої відбулося  Всеношне Богослужіння з акафістом Пресвятої Богородиці. 13 грудня на торжество Святого Апостола Андрія Первозванного відбулася Божесвенна літургія , після якої відбувся молебень з акафістом Пресвятій Богородиці і освячення води. О 8 годині відбувся молебень Пресвятій Богородиці і проводи святині.

Історія Отченашевской ікони «Страсна» пов'язана з ім'ям пана Петра Миколайовича Балашева, що походив із відомого і найбагатшого дворянського роду.
Ікона «Страсна» для Отченашевского храму написана на замовлення дружини пана П. Н. Балашева, на святій горі Афон у Свято-Пантелеймонівському монастирі. На зворотному боці ікони є титульна напис, що свідчить, що образ написаний в 1903 році спеціально для села Отченашевка, в сільський храм, для богоспасаємого пастви: «Ікона ця писана і освячена на святій горі Афонській в святого Великомученика і Цілителя Пантелеймона монастирі від якого і послана для церкви села Отченашевка в благословення христолюбивий жителям в благодатну допомогу, покрив і заступництво всім з вірою і любов'ю вдаються до Всеблагий Владичиці світу і розчулено моляться до Неї перед пречистих Ея чином ».
Коли ікона Богородиці була готова, староста храму з супроводжуючими його людьми відправився на Афон. Привезена була ікона Божої Матері «Страсна» в Одеський порт. Знявши з корабля, велику святиню з належною честю внесли в портовий храм святителя Миколая Чудотворця, де біля неї був урочисто відслужений молебень Цариці Небесної. Потім залізницею ікона була відправлена до станції Вапнярка, звідки хресною ходою народ Божий, на чолі зі своїм пастирем, протоієреєм Феоктистом, вніс святиню в Свято-Покровський храм с. Отченашевка. Ікона була в цьому храмі, за свідченням людей, до Жовтневої революції 1917 року.
Про подальшу долю ікони розповідає старожил села Герега Ольга Іванівна. «Мого батька, Герегу Івана Васильовича, який був читцем і хористом храму, покликав до себе тесля Кучер Павло, католик за віросповіданням, і сказав:« Іван, ось мені дали ікону, щоб зробити з неї корито курчатам. Вона з міцного дерева і буде служити вічно. Хоч я і не православний, а католик, цього зробити не можу. Забери її, Іван, і роби з нею що знаєш ». Той дав теслі дощок на корито, а ікону вночі забрав собі. Так як тоді за збереження ікон переслідували, Іван Васильович сховав її на горищі. Там вона і зберігалася до відкриття храму під час війни.

Таким чином, Пресвята Богородиця зберегла Свій дивний образ. Нічого в храмі не вціліло (залишилися тільки стіни), навіть церковні дзвони десь були закопані, а ця ікона одна єдина збереглася і ще таким дивовижним способом. І після реставрації церкви ікона зайняла своє старе місце в старому кіоті, який також, якимось дивом уцілів (був покинутий під паркан і там пробув весь цей час).
Минуло багато років ... До свята Покрови Богородиці в 90-му році минулого століття Свято-Покровський храм влада дозволила відкрити знову. Люди самотужки стали відновлювати парафіяльну церкву. Багато повертали ікони, які раніше були в храмі. Благодатна ікона Божої Матері стала являти Свою небесну допомогу багатьом приходять до Неї в скорботах і хворобах.



Немає коментарів:

Дописати коментар