неділю, 4 червня 2017 р.

Ботанічна пам'ятка природи “ Телепень “: міф чи реальність?

На рівному полі між річками Перевід та Оржиця, на північний-схід за дев'ять кілометрів від села Лемешівка, виділяється пагорб висотою до семи метрів. Тут можна побачити земляні вали, різної висоти і форми могили, що займають близько двох гектарів площі. Це «Телепень», старе укріплення, про яке є згадка в літературі. Євген Павлович Гребінка, користуючись народними переказами, написав оповідання «Телепень».

Основним завданням приїзду Шевченка в Лемешівку було  оглянути та описати городище «Телепень». В археологічних нотатках Шевченко записав: «Между Яготином и Пирятином, к северу большой дороги 13 верстах расположено довольно правильное земляное укрепление «Телепень», по имени разбойника, укрывавшегося здесь в половине прошедшего столетия. Замечательно, что в зтом укреплении остались следы каменных построек - кирпичи обыкновенной формы». Тут Шевченко звертає увагу на пам'ятку, таку ж, як і пам’ятки поблизу Пирятина, Хорола та Миргорода, які не мали в той час належного визначення (спірним воно лишається й тепер). Це так звані майдани (бурти) — залишки розритих великих курганів з метою добування в них селітри для виготовлення пороху.



Шкільною науково-пошуковою групою у природній екосистемі кургану «Телепень» виявлено
1 вид рослин з Європейського Червоного списку - астрагал шерстистоквітковий (Astragalus dasyanthus Pall.);
2 види з Червоної книги України - шафран сітчастий (Crocus reticulates), ковила волосиста (Stipa capillata L. );
2 види з регіонального списку - гіацинтик блідий ( Hyacinthella leucophaea),  пролісок дволистий (Scilla bifolia).
Шкільною науково-пошуковою групою  
розроблено 
науково обґрунтовані пропозиції щодо розширення мережі природно-заповідного фонду Київської області .
обґрунтовано
екологічну доцільність створення ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Телепень»;
вперше
на Яготинщині буде створено природно заповідний об'єкт (в грудні 2016 року наукове обґрунтування подано до Департаменту екології та природних ресурсів Київської обласної державної адміністрації. Зараз матеріали проходять процедуру погодження).










Немає коментарів:

Дописати коментар