пʼятниця, 19 червня 2015 р.

Провісниця щастя – неперевершена квітка троянда

... тільки природа могла створити такий шедевр.

Троянда – цариця квітів. У літературі існує велика кількість переказів, легенд, віршів та інших оповідей про аромат і красу троянд..
Антична міфологія пов'язує появу троянди з народженням богині мудрості Афіни. У стародавній Елладі троянду присвячували богині кохання і краси Афродіті.  У Греції вирощували троянди і плести з них вінки вважалося за почесне заняття. Вінки із них розкуповувались у великих кількостях. Запрошені на обід гості одягали на себе трояндові вінки. Вони слугували нагородами переможцям на змаганнях. Трояндами встеляли дорогу воїнам-переможцям. Гонець приносив радісну звістку із вінком троянд у руках. Трояндами прикрашали храми, статуї, житло…
У Єгипті за часу володарювання Клеопатри троянди вирощували у великих кількостях. Підлогу бенкетної зали на третю частину метра вистилали пелюстками троянд, прикриваючи їх тонкою шовковою сіткою. Гірлянди троянд висіли на стінах та колонах. Келихи оздоблювали також трояндами. А зі стелі спадав трояндовий дощ. 
Пишнота французького двору епохи Ренесансу характеризувалась грандіозними балами, сяйвами діамантів, пахощами вишуканих парфумів, на першому місці серед яких були трояндові аромати. У багатьох країнах під час весняних свят обирали найгарнішу дівчину – королеву троянд. У Фінляндії найпочеснішою нагородою був орден «Білої троянди». 
Ця чарівна квітка набула загального визнання. Її оспівували у своїх творах О.Пушкін, О.Блок, Ф.Тютчев. За всіх часів троянду називали милосердною квіткою цілком закономірно, так як вона має чарівні лікувальні властивості і пелюсток, і плодів.
На фото троянди з мого саду.

Немає коментарів:

Дописати коментар