суботу, 31 жовтня 2015 р.

Чому ми бачимо предмети різнокольоровими?... або якого кольору промінь світла ?...

Захоплююче враження справляє природне явище веселка. Нерідко її можна побачити на небі після дощу, у бризках водоспаду, фонтана. Пояснюється це тим, що сонячне світло, проходячи через краплини води, змінює напрямок і розкладається на сім основних кольорів: червоний, жовтогарячий (помаранчевий), жовтий, зелений, блакитний, синій, фіолетовий. Отже, біле світло є сумішшю цих кольорів.
На уроці природознавства ми провели дослід Ісаака Ньютона і отримали райдугу. 

А тепер детальніше: На шляху світлового промені (це був ліхтарик  мобільного телефону) ми розташували екран із щілиною, далі скляну призму. Пройшовши крізь них промінь відбився різнокольоровою райдугою на білому екрані (екраном був аркуш білого паперу). 
Ура !!! В нас все вийшло! Точно так, як і в Ньютона!...
Ми бачимо навколишній світ різнокольоровим, тому що кожне тіло одні кольори білого світла поглинає, інші відбиває. Сніг видається нам білим, бо все світло, що потрапляє на нього, відбивається від його поверхні. А чорна тканина, навпаки, поглинає всі промені білого світла, і тому ми її сприймаємо такою. Пожежний автомобіль ми бачимо червоним, бо фарба з його поверхні поглинає всі кольори, крім червоного. Якщо тіло пропускає крізь себе всі кольорові промені білого світла, то воно прозоре (скло, тонкий лід).
Швидкість світла дуже велика - 300 тис. км за секунду. А чи можна зупинити промінь, або хоч загальмувати його?
В склянку з водою опустили виделку. Якщо уважно придивитися, то в тому місці де виделка входить у воду вона зігнута.
Це пояснюється тим, що вода має меншу прозорість порівняно з повітрям, тому швидкість світлової хвилі у воді  уповільнюється, промені заломлюються при переході з одного середовища в інше. 
Природа наділила людину "вікнами у світ" - це очі, що сприймають світло, даючи можливість насолоджуватися красою довкілля. Порушення зору обмежує можливості людини.
Щоб не погіршувався зір, треба дотримуватися певних гігієнічних вимог:
1.  Пам'ятайте, занадто яскраве освітлення шкодить зору.
2.  Бавлячись сонячним зайчиком, у жодному разі не направляйте його в очі людині.
3. При виконанні домашнього завдання  джерело світла має розташовуватися ліворуч, проміння - направлене на книгу чи зошит, а не в очі.
4. Освітлення має бути достатнім, але не сліпучим.

Немає коментарів:

Дописати коментар