вівторок, 2 червня 2015 р.

Ірис – квітка французьких королів

Пі́вники або І́рис (Iris)  — рід рослин з родини півникових (Iridaceae). Налічує 200–300 видів. Наукова назва походить від грецького слова Iris, що означає веселка, через велике різноманіття забарвлення квіток рослин цього роду. Рослини цього роду — багаторічні трави, що ростуть з повзучих кореневищ або, в більш посушливих умовах, з бульб. Мають довге, прямостояче стебло з квіткою на вершині, просте або розгалужене, пласке або округле в розрізі, з порожниною або без неї. У видів, що мають кореневище зазвичай наявні від 3 до 10 базальних мечеподібних листків, що утворюють дернину. У видів, які мають бульбу, наявні циліндричні базальні листки. Суцвіття віяловидні та складаються з однієї чи більше більш-менш симетричних шестипелюсткових квіток.
Цікаві факти
…квіти ірису відомі людині з найдавніших часів. На острові Крит на фресці, що знаходилася на стіні Кносського палацу, зображений жрець, оточений квітучими ірисами. Цій фресці близько 4000 років.
…у середньовіччі іриси росли у садах замків та монастирів, звідки перенеслися у сади міщан.
…своє ім'я квітка одержала у давній Греції за ім'ям богині Іриди, котра як посланниця богів сходила по веселці на землю, тому слово «Ірис» у перекладі з грецької означає веселка. Назву цій квітці дав Гіппократ, грецький лікар (близько IV ст. до н. е.); Карл Лінней, який запропонував єдину систему наукових назв рослин, зберіг за ірисом його давнє ім'я.
…у Росії слово «Ірис» з'явилося як ботанічна назва рослин у другій половині XIX століття, а до цього періоду користувалися народною назвою «Касатик» (листя як коса), мешканці України називали іриси «Півниками».
…у сузір'ї Цефея знаходиться туманність Ірис (NGC 7023), названа так за зовнішній вигляд, що викликає асоціації з цією квіткою.
…одне із своїх найкращих оповідань Герман Гессе присвятив цій рослині.
…ірис є офіційним символом штату США Теннесі, а також франкомовної і найбільшої провінції Канади Квебеку. Він також є символом Брюсселя, емблемою міст Канади, Нової Зеландії, Греції, Швеції, Норвегії, Іспанії та Італії.
…ірис - квітка французьких королів, Людовик VII зробив його елементом герба Франції, а при династії Медічі ірис був символом Флоренції.
На фото іриси з мого саду.


Немає коментарів:

Дописати коментар