пʼятницю, 11 серпня 2017 р.

Аналізую  ЗНО з біології  2017 року  і … руйную деякі стереотипи

Добрий день дорогі читачі та гості блогу! Нарешті знайшла час проаналізувати завдання ЗНО з біології 2017 року. Багато учнів після 9-го класів масово йдуть в коледжі, ліцеї, училища. І ця масовість спостерігається з моменту запровадження ЗНО.  В чому причина?!  Діти бояться ЗНО?!
Зараз розумію, що негативну роль відіграли відгуки тих випускників, які з тих чи інших причин не здали ЗНО на стільки, на скільки хотіли. І тепер вони лякають своїми невдачами інших.  Страшно через те, що всі піддаються загальній паніці.

Дорогі мої діти, майбутні абітурієнти. Не треба нікого слухати і відкиньте від себе всі свої страхи. 
Порівняти ЗНО можна з олімпіадами, в яких  багато хто з вас брав участь, а також з конкурсами «Колосок», «Геліатус»,  «Крок до знань», заочною олімпіадою «Олімпус». Подібність є, оскільки це теж тести і система така сама.
Хочу сказати, що страх перед комп’ютером набагато менший, ніж перед людиною. Коли ти пишеш тести, ти мало хвилюєшся, що твій почерк може хтось не прочитати (звісно, це не стосується твору).
На вступних іспитах ваші шанси були б значно меншими через людський фактор. Навіть середній бал атестата не показує об’єктивної картини знань. Золота медаль теж часто для галочки. А на ЗНО людський фактор дійсно усунено, тому я вважаю, що тестування показує реальні знання.

А тепер конкретно про ЗНО з біології 2017. В цілому завдання не складне. Все було виключно за програмою (не сперечаюся, що шкільна програма з біології сьогодні складна). Головне, орієнтуватися в усіх розділах, тобто ботаніки, зоології, біології людини і загальної біології.
Зупинюся на найбільш «каверзних» (на мою думку!) запитаннях:

Два учні обговорювали енергетичну цінність напоїв, аналізуючи інформацію в таблиці.
Примітка. За повного розщеплення 1 г білків у середньому вивільняється 17,2 кДж енергії, 1 г жирів - 38,9 кДж, 1 г вуглеводів - 17,6 кДж.



Перший учень зауважив, що найбільшу енергетичну цінність має напій, який містить жири. Другий учень дійшов висновку, що найменшу енергетичну цінність має сік виноградний.
Хто з них має рацію?
Цікаве запитання!)))  Тут необхідні знання математики для розрахунків  і звичайно, пригадати практичну роботу, яку ми виконували в 9 класі, коли складали харчовий раціон і розраховували енергетичну цінність продуктів. Ну що складно?))) Звичайно – ні! Коли Ви зробите розрахунки, то побачите, що обидва хлопчики не праві.

Уперше це вірусне захворювання описав Гіппократ. Наразі відомо, що його перебіг супроводжується ураженням центральної нервової системи та виникненням паралічів. Укажіть це захворювання.

Атуберкульоз
Бполіомієліт
Вботулізм
Ггрип
Питання не складне, але…..  Треба знати, що туберкульоз і ботулізм – хвороби, викликані бактеріями. Залишається грип і поліомієліт. Далі уважно читаємо запитання: описав Гіппократ,  відомо, що його перебіг супроводжується ураженням центральної нервової. То залишається – поліомієліт!

Це запитання (вірніше ця симпатична тваринка) може стати символом ЗНО з біології 2017 року.
На початку вересня 2016 року Міжнародний союз охорони природи й природних ресурсів повідомив про збільшення чисельності популяції рідкісної зображеної тварини (див. рисунок). Ця тварина є символом Всесвітнього фонду дикої природи й зображена на його емблемі. Ця тварина належить до ряду
А.Комахоїдні
Б.Гризуни
В.Примати
Г.Хижі

Так, так це панда. Це ведмедик. Звичайно ряд Хижі. Але саме з цим запитанням багато абітурієнтів не справилися. В чому причина?! Засумнівалися в своїх знаннях?))) Згадали, що панда їсть бамбук. А якщо бамбук, значить гризуни, або примати.  От і не правильно!

Період стабільності популяцій, що входять до складу угруповання, - це

А.первинна сукцесія
Б.вторинна сукцесія
В.клімакс
Г.еволюція

Відповідь на це запитання – клімакс. Як на мене, то термін клімакс я зустрічала тільки  в біології людини. Цей тест я виконала вірно, але працювала методом виключення. Чесно, не знала.  Тепер буду знати!))) Вік живи, вік учись. Це про мене!))))

На рисунку відображено динаміку вмісту в розчині крохмалю (А) та білка (В) під впливом ферментів. Вертикальна вісь відображає концентрацію речовини, горизонтальна - час. Стрілками позначено моменти, коли до розчину добавляли ферменти.


Проаналізуйте твердження щодо проведеного експерименту.
І. Стрілка 1 указує на момент добавляння ліпази
ІІ. Стрілка 2 вказує на момент добавляння пепсину.
Чи є поміж них правильні?

Алише І
Блише ІІ
Вобидва правильні
Гнемає правильних

Відповідь Б. Для цього завдання необхідні вміння аналізувати графіки.

А ще, звертайте увагу на малюнки , намагайтеся їх запам’ятовувати. В тестах було дуже багато завдань з малюнками  з  підручників біології.

На рисунку схематично зображено транспортування речовин складовими клітини. Якою цифрою позначено складову, що забезпечує ендоцитоз?
 Який елемент будови скелетного м’яза позначено на рисунку літерою Х?

Асухожилок
Бміофібрила
Вм’язове волокно
Гфасція


Проаналізуйте твердження щодо будови шкіри.

І. Цифра 1 указує на потову залозу, цифра 2 - на волосяну цибулину
ІІ. Цифра 1 указує на потову залозу, цифра 3 - на сальну.
Чи є поміж них правильні?

Алише І
Блише ІІ
Вобидва правильні
Гнемає правильних


На рисунку зображено стадію розвитку ланцетника. Якою літерою позначено структуру, з якої розвивається нервова система?

На рисунку зображено послідовність еволюційних змін передніх кінцівок у предків сучасних коней, що є підтвердженням

Аембріогенезу
Бонтогенезу
Вфілогенезу
Говогенезу


        Щоб зняти страх перед ЗНО, раджу брати участь у різних олімпіадах і конкурсах. Це свого роду репетиція перед ЗНО. Вона допомагає вкладатися в час, дає стимул повторювати матеріал, вивчати щось нове. Потім буде набагато легше.

Немає коментарів:

Дописати коментар