вівторок, 11 серпня 2015 р.

Де лелека водиться, там щастя родиться

Білий лелека Ciconia ciconia належить до ряду Лелекоподібних Ciconiiformes і родини Лелекових Ciconiidae. Родина включає 5 родів з 19 видами, що живуть в обох півкулях.
Висота птаха, що стоїть, близько 80 см. Вага дорослого птаха від 2,7 до 4,5 кг, а розмах крил досягає 2 м. Живиться лелека виключно тваринною їжею: земноводними, гризунами, великими комахами (сараною, кониками, жуками), рибою, дощовими черв'яками, часом плазунами, пташенятами чи яйцями птахів. Раціон міняється залежно від регіону, пори року та погодних умов.
Лелека найчастіше заселяє сільськогосподарські території, особливо ті, де є зволожені місцевості. Гнізда будує поблизу людських осель на деревах, будівлях, водонапірних вежах, а в останні роки все частіше, на діючих електричних стовпах.
З зимівлі птахи повертаються в кінці березня або на початку квітня. Відразу після прильоту приступають до ремонту старого гнізда або будівництва нового. Статевої зрілості досягають у віці 4-5 років і тоді вперше приступають до гніздування. Перші яйця з’являються в гніздах переважно в середині квітня. В кладці найчастіше буває від 3 до 6 яєць, які насиджують по черзі обоє батьків. Насиджування триває 33-34 доби, а через 60-65 діб молоді лелеки покидають гніздо. Залежно від часу початку гніздування, виліт молодих розтягується від першої декади липня до першої декади вересня. В нашій країні лелеки проводять близько 5 місяців, а з середини серпня починають відлітати на зимівлю.
До місць зимівлі у Східній та Південній Африці долітають далеко не всі наші птахи, а повертаються на Батьківщину ще менше. Під час подорожі їм загрожують несприятливі погодні умови, а на Близькому Сході і в Африці – мисливці, що на них полюють. Особливо багато гине молодих птахів. 
Фото автора зроблені перебуваючи на Волині

Немає коментарів:

Дописати коментар