пʼятницю, 13 листопада 2015 р.

Практична робота: «Вимірювання частоти серцевих скорочень і артеріального тиску»

Ритмічні коливання периферичної артерії в такт скороченням серця називаються артеріальним пульсом. Ці коливання зумовлені розтягуванням стінок аорти кров’ю, яку виштовхує лівий шлуночок серця. З певною швидкістю ці коливання поширюються по всій артеріальній системі, згасаючи біля капілярів.
Кожен удар пульсу в нормі відповідає одному скороченню серця. У дорослої людини воно скорочується 60-85 разів за хвилину. Частота пульсу залежить від стану вегетативної та центральної нервової системи. Пульс характеризують його ритмічність, частота, а також наповнення. Останнє залежить від кількості крові, яку викидає лівий шлуночок. Кров рухається артеріями із певним тиском, що дуже важливо для обміну речовин між нею та клітинами й тканинами. У головну артерію — аорту — кров із лівого шлуночка потрапляє під великим тиском, у нормі — 130 мм рт. ст. (це максимальний, або систолічний, тиск). Під час розслаблення серця артеріальний тиск зменшується (мінімальний, або діастолічний), однак ніколи не падає до нуля й становить в аорті та великих артеріях великого кола кровообігу 70-80 мм рт. ст.

Кров'яний тиск в артеріях знижується в міру віддалення їх від серця. Там, де артерії переходять у капіляри, він падає до 20-30 мм рт. ст. Різниця кров'яного тиску на різних ділянках артеріальної системи забезпечує нормальне переміщення ними крові.

Артеріальний тиск у людини вимірюють на плечовій артерії спеціальним приладом — тонометром. У нормі кров'яний тиск становить 110/70-20/80 мм рт. ст.
Сьогодні на уроці учні навчилися  вимірювати частоту серцевих скорочень і артеріальний тиск.
Учні зрозуміли:

Дуже важливо вміти вимірювати пульс та артеріальний тиск, бо можуть виникнути такі обставини, коли буде дуже важливим знання пульсу чи артеріального тиску для надання першої допомоги собі або іншій людині.

Немає коментарів:

Дописати коментар