суботу, 26 січня 2019 р.

Грак - птах 2019 року в Україні


Серед птахів символом цього року в Україні став грак (Corvus frugilegus) – досить чисельний та помітний птахи, схильний до гніздування на деревах колоніями. Історично граки оселялись в гаях та на околицях лісів біля великих відкритих просторів. З розвитком землеробства почали активно використовувати для живлення рілля та посіви, а потім поступово перейшли до гніздування в населених пунктах. В минулому сторіччі відбулось заселення граками міст, значний ріст їх чисельності та зміна міграційної поведінки.
Гніздові колонії граків стали звичним явищем навіть в центрах міст. Але в останні десятиріччя відбулось суттєве скорочення чисельності гніздових колоній граків, в багатьох місцях вони просто зникли. Саме тому грак також потребує нашої уваги та охорони.

Спробуйте побачити цього птаха в парках та околицях ваших мыст, зафіксувати першу появу їх навесні у вашому районі та ділиться своїми спостереженнями, надсилаючи їх на пошту Українського товариства охорони птахів uspb@birdlife.org.ua або на нашу ел.пошту - pernatidruzi@ukr.net

Статті про грака на сайті "Пернаті друзі": 
Грак (Corvus frugilegus)
Грак (уривок з книги Л.Л. Семаго «Птахи»)
Граки в містах
Граки та горіхи
Родина пернатих вундеркіндів
Граки на поштових марках країн Європи
В князівстві граків
Вимушена лекція

Немає коментарів:

Дописати коментар