четвер, 9 липня 2015 р.

Рожевий пелікан – птах 2015 року

Цього року Українське товариство охорони птахів вибрало птахом року рожевого пелікана. Ці птахи занесені до Червоної книги України з природоохоронним статусом «зникаючий». Сьогодні в Україні приблизно 15 тисяч рожевих пеліканів.
Рожевий відтінок пір’я з’являється у птахів у шлюбному вбранні на третьому році життя. Молоді птахи мають сірувато – буре забарвлення. 
В Україні птах гніздиться лише в Чорноморському та Дунайському біосферних заповідниках. Живуть птахи колоніями, полюбляють  острови або густі зарості. На зиму рожеві пелікани відлітають до Африки. Мандруючи у повітрі, птахи використовують висхідні потоки  і ширяють, не докладаючи великих зусиль.
Рожевий пелікан – один з найбільших птахів в Україні, його маса сягає 11 кг, довжина тіла до 175 см, а розмах крил понад 3 м. Живляться виключно рибою, яку здобувають, заганяючи її на мілководдя.
Пелікани мають великий мішок на горлі, що допомагає їм хапати рибу поблизу поверхні води. Крім того, в цей мішок птахи  набирають воду, щоб охолодитися у спекотну пору. Пелікани полюють зграями. Зграя оточує на воді рибу і плескаючи крильми звужує коло, зганяючи рибу в його центр. Коли здобич збивається в щільну зграю, птахи одночасно занурюють дзьоби у воду і виймають рибу своїми підзьобними мішками. Під час полювання птахи не пірнають, а тільки занурюють у воду шию і голову.
Самка відкладає 2-3 яйця, які насиджує почергово з самцем. Через 30 днів народжуються зовсім голі, темно-сірі пташенята. Через тиждень-два пташенята вкриваються пухом. Через 3-4 місяці вони вже самостійно ловлять рибу і вчаться літати.
Пелікани легко приживаються і навіть розмножуються в неволі. Їх можна побачити мало не в усіх зоопарках країни. Причиною скорочення чисельності цих птахів стало навіть не полювання на них. Пелікани дуже полохливі, і в таких випадках полишають гнізда і перебираються на нові місця. Там вони не встигають вивести потомство.
Результат пошуку зображень за запитом "ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ ФОТО"
Результат пошуку зображень за запитом "ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ ФОТО"
Результат пошуку зображень за запитом "ПЕЛІКАН РОЖЕВИЙ ФОТО"

Немає коментарів:

Дописати коментар