вівторок, 29 вересня 2020 р.

Вивчаємо будову тваринної клітини і використовуємо елементи STEM 

Однозначно, тема - складна! Хоча і вивчаємо біологію вже другий рік (мова йде про 7-й клас). Біологічна термінологія - специфічна. Деякі терміни повторюємо вголос всі разом, допоки не вийде. Повірте мені, якщо дитина своїми руками створить модель клітини, вона запам’ятає, що ядро керує роботою клітини; мітохондрії – це маленькі електростанції, які виробляють енергію у вигляді АТФ; а клітинний центр - ділить клітину навпіл. Такий урок, саме і є уроком з елементами STEM, в якому поєднані наука і технології.

Вашій увазі прорпоную чудові STEM - моделі від учнеів 7-го класу.

                                                            Модель ядра від Насті К. 

Модель клітини від Діми В.
Модель клітини від Насті Ц.

Модель мітохондрії від Діми П.
Всі моделі різні, виготовлені з підручного матеріалу. Діти МОЛОДЦІ !

Давайте просто пригадаємо:

Внутрішній вміст тваринної клітини — це цитоплазма з численними органелами і ядро. Майже всі вони є і в рослинній клітині. Проте у тваринній клітині немає  не тільки пластид, але й вакуолей із клітинним соком.

Цитоплазма на 80-90% складається з води, решта — це молекули та іони різних органічних та неорганічних сполук. Цитоплазма схожа на густий кисіль, де постійно відбуваються хімічні реакції: одні речовини розщеплюються, інші утворюються. Цитоплазма по¬стійно рухається, тому весь час переміщуються і де¬які органели, що в ній розташовані.

Більшість хімічних реакцій «розподілена» між ор¬ганелами клітини. У рибосомах відбувається синтез білків. Унаслідок хімічних перетворень в апараті Гольджі молекули певних речовин упаковуються в спеціальні пухирці: саме за їх допомогою ці речовини виводяться з клітини. Апарат Гольджі «виготовляє» також і лізосоми. Ці органели необхідні клітині для розщеплення орга¬нічних молекул.

Як і в рослин, у тварин дихання відбувається за участю мітохондрій. Саме в них проходять хімічні реакції, що забезпечують клітину енергі¬єю. Один із реагентів у них — кисень, а продуктами цих реакцій є вода і вуглекислий газ, що виділяється з клітини.

Як і в рослинній клітині, за здійснення програми життєдіяльності тваринної клітини відповідає ядро. У ньому зберігаються довгі (до 1 мм) молекули речовини, у якій закодована «програма життя» організму. Щоб займати менше місця, ці довгі молекули згортаються декілька ра¬зів і утворюють хромосоми. Коли клітина ділиться, хромосоми мають бути розподілені між дочірніми клітинами так, щоб кожна з них отри¬мала від материнської клітини цілісну «програму життя». Тому перед поділом клітини кількість хромосом подвоюється. За те, щоб кожна до¬чірня клітина отримала під час розподілу повний набір хромосом, від-повідає клітинний центр. Це єдина органела тваринної клітини, яка відсутня в рослинній клітині.

Немає коментарів:

Дописати коментар