пʼятниця, 6 листопада 2015 р.

По саджанці декоративних рослин  до Прилуцької дослідної станції

Давно мріяла створити  насадження з вічнозелених рослин.  І як то буває - мрії збуваються!)))) Випадково дізналася, що в сусідній Чернігівській області  в місті Прилуки є дослідна станція, яка займається вирощуванням декоративних рослин. Сьогодні трапилася така нагода і  я відвідала Прилуцьку дослідну станцію. З величезним задоволення здійснила екскурсію колекційними ділянками з  хвойних рослин, дендропарком. Співробітники станції запросили до себе в травні - червні коли цвітуть іриси, троянди ... Запрошення прийняла і сподіваюся, що разом з учнями ми відвідаємо Прилуцьку дослідну станцію в наступному році.

Прилуцька дослідна станція (повна назва Прилуцька дослідна станція Нікітського ботанічного саду-Національного наукового центру) розпочала свою діяльність у 1936 році як підрозділ Всесоюзного науково-дослідного інституту. 
З 2005 року основна увага фахівців станції зосереджена на проведенні наукових досліджень по вирішенню практичних проблем розвитку декоративного та плодово-ягідного садівництва. 
Сьогодні Прилуцька дослідна станція має більше 100 завершених наукових розробок, у тому числі зі створення 14 сортів м’яти. Основні напрями діяльності станції – розробка наукових принципів збереження і збільшення біологічного різноманіття декоративних, плодових і технічних рослин шляхом інтродукції, акліматизації, біотехнології та селекції. 
На території станції діє дендропарк «Прилуцький», якому у 2008 році було надано статусу об'єкта природно-заповідного фонду місцевого значення. Прилуцька дослідна станція однією з перших в Україні розпочала дослідження зі створення генофондової колекції рододендронів. 
На сьогодні асортимент Станції налічує 120 таксонів декоративних дерев та декоративних чагарників; 35 сортів рододендронів; колекція саджанців троянд – 202 сорти; колекція лікарських та ефіроолійних культур – 123; колекція ірисів – 180 сортів; колекція лілійників – 101 сорт; колекція канн – 40 сортів; колекція хризантем – 87 сортів.
Станція співпрацює з ботанічними садами та дендропарками НАН України, інститутами та дослідними станціями Національної академії аграрних наук України, вітчизняними та зарубіжними підприємствами з метою поповнення та розширення власних колекцій різних видів рослин.
P.S./ Забула повідомити, що додому поїхали  не з порожніми руками. Набрали всього: і можевельників, і туй, і ялинок.... і звичайно. троянд !))))

Немає коментарів:

Дописати коментар