вівторок, 15 грудня 2015 р.

Яким буває листкорозміщення? 

З цим ми сьогодні розбиралися на уроці біології у 6 класі. Листкорозміщення - це певний порядок розташування листків на стеблі. Розрізняють листкорозміщення: почергове, супротивне та кільчасте (мутовчасте).
За чергового, або спірального, листкорозміщення від вузла відходить лише один листок (яблуня, шипшина, пшениця), причому листки послідовно розташовані на стеблі один відносно одного по спіралі. За супротивного листкорозміщення на вузлі один навпроти одного розташовані два листки (м'ята, шавлія, калина, бузок).
Коли ж від вузла відходить більше двох листків, то таке листкорозміщення називають кільчастим, або мутовчастим (олеандр, вороняче око, елодея).
Зазвичай на пагонах листкові пластинки розташовуються так, щоб якомога менше затіняти одна одну. Таке розміщення листків на рослині називають листковою мозаікою. Для кращого засвоєння матеріалу учні з картону вирізали листочки і різні види листкорозміщення  діти моделювали на партах.
Як це в них вийшло? Пропоную переглянути! Для порівняння розміщую малюнок листкорозміщення. 

2 коментарі:

  1. Дуже цікава стаття, я мало не завалив ЗНО, але завдяки вам, я буду мати 200 балів - гарантовано! Бережи вас Господь. Тільки перекладач не виконує функції вчителя! 3/5 перекладачеві, а так все прекрасно! Слава Україні!

    ВідповістиВидалити