четвер, 27 липня 2017 р.

Ботанічна пам'ятка природи  місцевого значення  «Телепень» - перша природоохоронна територія Яготинського району

Рішенням Київської обласної ради від 22.06.2017 №345-15-VII курган «Телепень» оголошено ботанічною  пам'яткою природи місцевого значення. Ця територія має особливу природоохоронну, наукову, естетичну та рекреаційну цінність.
Лівобережна частина Київщини практично не має балочних комплексів і значних за площею лучно-степових ділянок  Курган – штучно створений в минулому об'єкт,  розташований між селами Лемешівкою (9 км) і Гензерівкою (5 км) на лівому березі річки Оржиця.
Тут можна побачити земляні вали, різної висоти і форми, що займають 2,3  гектарів  площі.  Значна крутизна схилів (20 – 30º) унеможливлює господарське використання території та обмежує випас худоби. У зв’язку з чим тут добре зберігся первинний рослинний покрив лучних степів з участю раритетних видів з флори України.


Він є унікальним випадком, коли за рахунок штучно створених об'єктів вдається зберегти цінні природні угрупування. Він оточений агроландшафтами. Проте курган «Телепень», попри його ізольованість і малу площу,  демонструє високі показники біорізноманіття.
У природній екосистемі кургану шкільною нау¬ково-пошуковою групою виявлено 5 видів рідкісних рослин. Серед яких  1 вид з Європейського Червоного списку, Червоної книги України (астрагал шерстистоквітковий), 2 види з Червоної книги України (крокус сітчастий, ковила волосиста), 2 види є   регіонально рідкісними і охороняються в межах Київської області  (гіацинтик блідий, пролісок дволистий).  Крім того, майже всі  угрупування, занесені до сторінок Зеленої книги України що свідчить про унікальність цієї території.  Рослинний покрив характери¬зується високим видовим складом і щільністю трав'яного покриву. На досліджених ділянках степові рослини утворюють три, місцями - чотири яруси. У верхньому ярусі панують злаки: куничник наземний, пирій середній, із різнотрав'я - шавлія поникла, аспарагус багатолистий, залізняк бульбистий, лещиця волотиста, свербіжниця польова, гадючник звичайний. У другому ярусі трапляються шавлія степова, чистець трансільванський, підмаренник справжній, миколайчики польові,  парило звичайне, звіробій звичайний, материнка звичайна. У третьому - дзвоники сибірські, конюшина альпійська та польова, вероніка колосиста, куряча сліпота звичайна. Четвертий ярус утворюють рослини, притиснені до ґрунту, - перстач пісковий, льонолисник гіллястий, лядвенець український, подорожник ланцетолистий, суниця зелена.


Шкільною науково-пошуковою групою були розроблені науково обґрунтовані пропозиції щодо розширення мережі природно-заповідного фонду Київської області. Обґрунтовано екологічну доцільність створення пам’ятки природи місцевого значення «Телепень». Пакет документів в грудні 2016 року ми подали до департаменту екології та природних ресурсів Київської облдержадміністрації.  І вже через пів року  - маємо свою природоохоронну територію. На території Ягототинського району знаходиться частина Усівського гідрологічного заказника Супій район Кулябівки). Але це ж Згурівський район. А «Телепень» - це наш, Яготинський.
Створення  ботанічної пам’ятки природи місцевого значення «Телепень» дозволить зберегти масив унікальної степової рослинності, багатої рідкісними та зникаючими видами;









Немає коментарів:

Дописати коментар