четвер, 26 травня 2016 р.

Як ми рятували пташенят сойки

В пятницю 20 травня погода була більш схожа на осінню: дощ то стихав, то знову починав лити як з відра, сильний вітер нахиляв дереве аж до самісінької землі. Йшов шостий урок. Семикласники виконували самостійну роботу. І раптом в клас заходять учні 8-го класу, розгублено тримаючи в руках малесеньких пташенят, стверджуючи, що це совенята. Насправді це були пташенята сойки, які випали з гнізда. Четверо пташенят загинули зрузу, а троє лишилося. Вони  тремтіли і були дуже кволі.
 
І тут розпочалася операція по порятунку пташенят: одні побігли шукати коробку, інші -пластикову пляшечку. Нагріли води, налили в пляшку і почали відігрівати пташеннят. Через деякий час пташенята пожвавішали. Вони  часто відкривали ротика, ніби промовляючи «Нагодуйте нас!».  Ми розуміли, що треба їх віддати батькам-сойкам, тому що в домашніх умовах вони не виживуть. Помістили пташенят  під туєю, де було їхнє гніздо і залишили... Наступнього дня пташенят в  не було. Будемо сподіватися і вірити, що пташенята врятувалися!))))











А тепер найголовніше: навіть якщо вам вдасться врятувати пташку і вигодувати, дати їй волю ви навряд зможете. Штучні умови зроблять її нездатною до самостійного життя. А отже – вам доведеться піклуватись про неї усе життя.








Це цікаво!!!!
Вже у квітні сойки починають будівництво гнізда на листяному або хвойному дереві у яке відкладає 5—8 яєць. Висиджують яйця як самець так і самиця протягом 16—17 діб. Через три тижні пташенята покидають гніздо.
Сойка живиться рослинною та тваринною їжею. Останньою особливо при годуванні пташенят, це можуть бути безхребетних та хребетних, наприклад полівок, дрібних птахів тощо. Сойка вважається одним з найбільших ворогів дрібних птахів, вона розоряє їхні гнізда, випиває яйця та викрадає пташенят. З часом в її раціоні з'являється все більше рослинної їжі, це жолуді, букові та лісові горіхи а також різноманітні ягоди.
Сойка відіграє роль «поліцейського лісів»: вона завжди на сторожі, своїм скрипучим голосом подає знак лісовим мешканцям про появу людини набагато раніше, ніж людина її помітить.

Розумові здібності сойок виходять за рамки інстинкту. Коли їх узяти з гнізда ще не облітаними, пташенята швидко звикають до людей і при наполегливому вишколі можуть заговорити, як папуги.

Немає коментарів:

Дописати коментар