субота, 28 травня 2016 р.

Кампанію «Вишнева Україна 2016» завершено!

Національний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді в рамках міжнародної науково-освітньої програми GLOBE вдруге провів Всеукраїнську учнівську фенологічну кампанію «Вишнева Україна» . Вишнева Україна – це унікальна акція, яка проводиться з метою залучення учнів до вивчення вегетаційних циклів вишні звичайної (Prunus cerasus) та вишні повстистої (Prunus tomentosa), а також  заохочення їх до дослідження навколишнього середовища.

Цього року у кампанії взяло участь 448 учнів, 60 вчителів та 60 навчальних закладів з 17 областей України (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Житомирська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Луганська, Миколаївська, Полтавська. Рівненська, Сумська, Тернопільська, Хмельницька, Чернівецька Чернігівська, Харківська) та м. Києва. Вперше захід було оголошено на європейському рівні. Спостереження тривали з 1 квітня по 20 травня. Відповідно до методики проведення фенологічних та атмосферних спостережень, учні двічі на тиждень вимірювали довжину листочків вишень, фіксували температуру повітря в місцевий сонячний полудень та вносили дані спостережень до міжнародної бази даних GLOBE.
Вперше до кампанії «Вишнева Україна» приєдналися вихованці гуртка «Юні екологи», який працює на базі Лемешівської ЗОШ І-ІІІ ст.
Для спостереження  обрали чотири ділянки на яких вели спостереження за п’ятьма об’єктам, з них чотири об’єкти – це вишня звичайна (Prunus cerasus)  і один об’єкт – вишня повстиста (Prunus tomentosa). Спостереження тривали з 1 квітня по 20 травня. Відповідно до методики проведення фенологічних та атмосферних спостережень, учні двічі на тиждень вимірювали довжину листочків вишень, фіксували температуру повітря в місцевий сонячний полудень та вносили дані спостережень до міжнародної бази даних GLOBE. На протязі всієї компанії вихованці гуртка  зробили і внесли до міжнародної бази даних GLOBE 180 вимірювань.
Кампанія проходила у декілька етапів:
29 березня відбувся перший вебінар “Методика спостережень. Внесення даних GLOBE” на якому вчителі, які попередньо зареєструвалися для участі в кампанії вали змогу ознайомитися з методикою спостережень та особливостями проведення кампанії. Протягом проведення заходу вчителі повинні були виконати та надіслати два домашніх завдання після чого вони отримали статус вчителя GLOBE, який пройшов тренінг і може вносити дані на міжнародний веб-сайт програми.
1 квітня – початок спостережень та акція «Хто перший?». Переможцями акції стали троє учасників, які першими надіслали фотографії розпуску вишні.
16-20 травня – завершення кампанії, надсилання звітів та підведення підсумків.
23 травня – заключний вебінар “Підсумки кампанії “Вишнева Україна 2016″ на якому учасники мали можливість матимете можливість: поділитися власними висновками та спостереженнями; дізнатися більше про те, чому вивчення вегетаційних циклів рослин важливо в контексті проблеми зміни клімату; поспілкуватися та задати запитання провідному спеціалісту у галузі садівництва, керівнику науково-дослідної лабораторії садівництва Національного еколого-натуралістичного центру Мазуру Петру Олександровичу.
Проаналізувавши усі дані можна зробити висновок, що найбільше бруньок вишні звичайної розпустилося з 1 по 11 квітня, що порівняно з минулим роком в середньому є на тиждень раніше.
Масовий розпуск бруньок почався коли середня температура у сонячний полудень піднялася вище за 10° С. Найбільша кількістю бруньок розпустилася 8 квітня коли середня температура повітря вдень становила близько 22° С.
За даними NASA квітень 2016 є найтеплішим місяцем за усю історію спостережень (починаючи з 1880 року). Кампанія «Вишнева Україна» є важливою не лише щодо збору даних, які можуть допомогти вченим у побудові можливих кліматичних моделей, але й щодо підвищення обізнаності молодого покоління щодо проблеми зміни клімату та її наслідків для рослинного, тваринного світу та людства.

Немає коментарів:

Дописати коментар