пʼятницю, 11 січня 2019 р.

Канікули разом з МАН – це надзвичайно цікаво!

100 юних дослідників Київщини 10 січня отримали унікальну можливість попрацювати в лабораторіях найстарішого в Україні університету – Києво-Могилянської академії! Приємно, що серед юних науковців наша Анна Маслюк, учениця 11 класу ОЗОНЗ «Жоравський НВК «ЗОШ – І-ІІІ ступенів» ДНЗ (ясла-садок)», вихованка гуртка «Юні екологи», дійсний член МАН України. Цього дня в рамках обласної профільної наукової школи МАН на факультеті природничих наук Києво-Могилянської академії учнів-членів Київського обласного територіального відділення МАН гостинно зустріли п’ять кафедр: кафедра біології, хімії, екології, фізико-математичних наук та лабораторної діагностики біологічних систем.
Наукову та інноваційну діяльність кафедр університету представив декан факультету природничих наук, доктор хімічних наук, професор Голуб Олександр Андрійович, який наголосив на винятковому значенні розвитку дослідницького потенціалу юних МАНівців і закликав дітей до сміливих наукових пошуків у галузі природничих наук.
Під час мотиваційно-навчального практикуму юні хіміки захоплено слухали про мембранні та сорбційні процеси і технології, а також кожен з них отримав можливість провести низку дослідів у лабораторії закладу.
Науковці кафедри фізико-математичних наук організували для учнів практикум на тему «Оптичні ефекти і можливості».
На кафедрі біології дітей ознайомили з науково-дослідною лабораторією генетики та клітинної біології, в якій надали можливість кожному МАНівцю долучитися до процесу виділення ДНК з рослинних тканин.

Доцент кафедри біології, кандидат біологічних наук Антонюк Максим Зіновійович ознайомив юних дослідників з технологією одержання рекомбінантних молекул ДНК і клонування (розмноження) генів. Створення грибковостійких і посухостійких сортів озимої пшениці.

Насиченою та інформативною була профільна школа для юних екологів: лабораторний практикум з екології, презентація раритетної геологічної колекції «Ландшафтна і геологічна природна спадщина України» та «Біорізноманіття під загрозою: дослідження, збереження та використання видів і екосистем», презентація технологій вирощування рослин в контрольованих умовах, моніторингу стану довкілля в містах – все це викликало зацікавлення не тільки у дітей, а й у дорослих.
Профільна наукова школа в Києво-Могилянській академії подарувала дітям безліч цікавих ідей для проведення власних наукових досліджень, задоволення від діалогу з надзвичайно цікавими особистостями, насолоду від особливої атмосфери, яка панує в університеті. Також під час роботи профільної наукової школи було визначено перспективні напрями співпраці КОК ПНЗ «Мала академія наук учнівської молоді» з факультетом природничих наук Національного університету «Києво-Могилянська Академія».




















Немає коментарів:

Дописати коментар