суботу, 4 липня 2020 р.

Відьмині мітли - що це?

На кучерявій вербі помітила незрозуміло що! Можливо  мохи або лишайники? Таке бачу вперше. Сфотографувала і відправила в групу "Рослинний світ України" . Ботани допомогли з визначенням. Виявляється це відьмині мітли. Вперше чую. Звертаюся до Вікіпедії.
Відьмині  мітли - хвороби рослин, що характеризуються рясним галуженням, утворенням тонких укорочених гілок з недорозвиненим листям, зазвичай безплідних. Викликаються деякими голосумчастими грибами (у вишні, сливи, берези), іржастими грибами (у дерев хвойних порід), вірусами (у картоплі); причиною хвороби бувають і пошкодження рослин комахами.

Ознаки ураження
Хворі рослини біля основи утворюють безліч (до 250) низьких, тонких пагонів у вигляді мітли. Розвиток бруньок у цих пагонів обмежений і тому бічні розгалуження дуже тонкі. Масове цвітіння запізнюється і в нижній частині пагонів часто розвиваються потворні квітки — з великими чашолистиками і пелюстками (іноді перетворюються на листя), але без тичинок і маточки, через що виникає стебління. Деякі пагони розвиваються майже як нормальні, але плоди на них дрібні і легко розпадаються на зав'язі.
Біологія збудника
Збудником «відьомських мітел» є фітоплазми. Збудник термолабільний і інактивується за високої температури. В залежності від часу зараження інкубаційний період інфекції варіює від 4 до 11 місяців, латентний період становить близько 8 тижнів.
Умови поширення
Поширюється хвороба рослинним матеріалом і цикадками Makropsis fuscula.
Заходи захисту
Вибраковування хворих рослин, особливо з мозаїчним малюнком, світлим дрібним листям. Спостереження, перевірка на предмет хвороб: у період розпускання бруньок, друге - під час цвітіння, третє - в кінці вегетації.
Інфіковані саджанці простіше і краще видалити з ділянки — викорчувати і спалити. Знищення яєць шкідника за допомогою препаратів, знищення німф.
Найбільш ефективним методом контролю в боротьбі із захворюванням є відсутність бур'янів, регулярна санітарна чистка, відсутність загущених насаджень, посадка далеко чагарників, плодових дерев та інших ягідних.
Це все, що знайла. Можливо хтось знає більше - поділіться інформацією. Буду вдячна!

Немає коментарів:

Дописати коментар