субота, 10 жовтня 2015 р.

Українське сало – наша рідна страва

Їжте сало – буде сила
і щоб там не говорили
про холестерин в крові -
Ви не вірте тій брехні.
Будеш сало споживати -
станеш гарно виглядати,-
так ще прадіди казали,
коли сало куштували.


Вітаю всіх, і дорослих і дітей,   на сторінках мого блогу !
Сьогодні я була на надзвичайно цікавому святі в сусідній, Полтавській області.
Хочете дізнатися де я була і що бачила?
Тоді запрошую всіх бажаючих здійснити разом зі мною віртуальну подорож!)))
Сьогодні, 9 жовтня, в селі Смотрики  відбувся Пирятинський районний фестиваль любителів  сала. Представники сіл Пирятинського району і самого міста демонстрували, що можна витворяти з сала.
Але для початку було вихваляння національного продукту, точніше національної гордості. Виявляється, сало є кулінарною візитівкою України на рівні з варениками, борщем і галушками. Ніколи б не подумала, скільки пісень, віршів, анекдотів та гуморесок склали про сало. Мені особливо сподобалося дотепне міркування про те, що з поміччю сала можна перевіряти гроші на фальшивість. Підносите шматочок до гривні, на якій зображений хтось із видатних українських діячів, і водите ним у боки. Якщо очі діяча будуть повертатися, значить гривня не фальшива… Місцеві аматори сцени  і художні колективи зі всього Пирятинського району придумували на відомі пісенні хіти пародії про сало.
… Хоч урочиста частина була цікавою, але було таке враження, що гостям дуже охота перейти до дегустації шедеврів зі сала. Це направду були шедеври, які нагадували мистецькі твори. Тут і сало в шоколаді, і копчене, і варене, і з перцем і без перцю, і з кмином, з лавровим листком – зрештою, всього й не перелічити. Глядацька публіка куштувала, прицмокувала, прихвалювала і захоплювалася. Аби не бути білою вороною, вирішила  і собі спробувати шматочок сала, та ще й з шашличком!)))
Дуже сподобався смотрицький  фестиваль. У таку осінню пору, коли селяни впоралися з усіма польовими роботами, і пасує влаштовувати свята !..

Немає коментарів:

Дописати коментар